Schimbarea urgentă a legilor electorale | Amânarea localelor

Schimbarea urgentă a legilor electorale | Amânarea localelor

Modificarea urgentă a legilor alegerilor locale și parlamentare. Primari aleși în două tururi de scrutin. Implementarea sistemului MMP pentru alegerile parlamentare, folosit în Germania sau Noua Zeelandă. Stabilirea unui calendar al alegerilor de anul viitor care să permită desfășurarea lor după noile legi (trebuie să treacă minim un an de la adoptarea legii până la alegeri ca să poată fi aplicate).

Points

Legile electorale actuale favorizează primarii în funcție și partidele deja existente. Chiar dacă e foarte ușor să înființezi un partid șansele ca acesta să intre în parlament sunt practic nule prin pragul general de 5%. Sistemul MMP are avantajul că păstrează proporționalitatea reprezentativității partidelor dar include și posibilitatea unor candidați independenți sau a unor partide locale să intre în Parlament dacă obțin suficiente voturi într-un număr mic de colegii.

Legea electorala trebuie armonizata cu modul de functionare a forului decizional, astfel inca un candidat independent sau un partid mic sa poata sa-si sustina proiectele/legile. in varianta actuala un Guvern fara sustinere parlamentara este inutil.

Finanțarea campaniilor este esența răului, iar posibilitatea ca partidele să primească donații este exprimarea sa. Partidele trebuie finanțate prin stat, în mod egal. Partidele trebuie să aibă o minimă susținere populară totuși, eliminarea pragului electoral nefiind de dorit (cei care nu vor dori să muncească își vor face partid și vor primi automat finanțare?); pragul electoral poate fi coborât, la minim 0,5-1% față de 5%.

As adauga eliminarea discriminarilor fata de independenti: acestia sa poata forma liste comune sa poata folosi un insemn electoral, iar pozitionarea pe buletinele de vot sa fie facuta pentru toate tipurile de candidaturi prin tragere la sorti (acum au prioritate partidele parlamentare)., procedura de rechemare a parlamentarilor

Legea electorala trebuie sa ofere transparenta maxima asupra modalitatilor de finanatre a campaniilor. Ar trebui supus discutiei modul in care se face finanatarea campaniilor. Poate ca o varianta in care toate partidele/ canfidatii sa beneficieze de o suma fixa ar rezolva o parte din probleme.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information